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FREQUENTLY ASKED QUESTIONS (FAQ)  

FOR AGENCY STAFF  

GENERAL    

What is Resource Family Approval?     

Resource Family Approval – also known as RFA – is a method of approving caregivers to foster, adopt, 

or provide legal guardianship for the care and supervision of children, youth, and young adults in the 

child welfare and probation systems. Mandated by California state statute, RFA creates a platform for 

all Resource Families to receive the same information, training, and opportunity for support.  

What is a Resource Family?    

A Resource Family has undergone a streamlined approval process that combines elements of prior 

approval or licensing processes that were once separated out, including foster care licensing, relative 

approval, and adoption approval requirements.  A Resource Family, whether they are related to a child, 

youth, or young adult  in foster care or not, is considered to be approved to provide care for a court 

dependent or ward for a short term basis (foster care) or permanent basis (adoption or legal 

guardianship), depending on the Resource Family’s interest and the child’s case plan.  There is no 

longer a need to undergo any additional approval processes.  Approval of a Resource Family does not 

guarantee placement of a child.  Placement decisions are still based on a child’s best interests.  

  

TRAINING    

Is there specialized training?    

Yes. Pre-approval training is provided, and all Resource Family applicants are required to attend. CPR 

and First Aid are also required.  In addition to pre-approval training, post- approval training is also 

required of all Resource Families.  Training is required to maintain current knowledge and encourage 

growth as a caregiver. Topics and hours required are determined by the county, though RFA Written 

Directives do mandate some topics to be addressed in the pre-approval training.   

  

BENEFITS    

What do Resource Families receive with RFA?    

In addition to the benefits of providing a loving home and committed relationship to a child, youth, or 

young adult, Resource Families receive:  

  

• Monthly financial assistance  

• Agency sponsored resources  
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• Monthly home visits from the child’s, youth’s, or young adult’s social worker   

• Ongoing trainings and classes  

  

APPLICANT REQUIREMENTS  

What documents are required for proof of identity?     

Please be advised that “proof of identity” is not defined in the Written Directives (Section 05- 

03).  Accordingly, counties have the discretion to determine what acceptable proof of identity is.   Best 

practice has suggested that acceptable proof of identity may include, but is not limited to:    

• Valid U.S. photo driver license or photo ID card  

• Original or Certified Birth Certificate  

• Foreign birth certificates, not issued in English, must be translated and accompanied by a 

Certificate of Accurate Translation.   

• Valid Military Identification  

• Valid, Unexpired United States Passport   

• Valid, Unexpired Foreign Passport   

• United States Citizenship and Immigration Service Documentation  

  

Please note:  All RFA applicants and adults living in the home are subject to a background checks 

assessment pursuant to Section 06-02 in the Written Directives.  Accordingly, they will need to provide 

acceptable proof of identity to the Live Scan operator to complete the criminal records check.    

  

APPROVAL PROCESS    

Do existing caregivers need to be approved as a Resource Family?  

No, at this time, if a caregiver is currently licensed for foster care or approved for relative care, he/she 

will not be required to be assessed as a Resource Family.  After statewide implementation has 

occurred, policies regarding the long term plan for existing licensed foster families and approved 

relatives will be enacted.  

  

Will Resource Families need to go through multiple approval processes?  

No. Once RFA is completed, Resource Families will not need to undergo any additional approval 

process if they want to move to legal guardianship or adoption, or to care for another child, youth, or 

young adult (related or unrelated) in the home.   

  

Resource Families are required to have an annual update to their existing approval.   

   

Does RFA affect Probation youth in Placement?  

Yes, any new family wishing to provide care to a child or youth through foster care or probation shall 

go through the RFA process.   
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Does RFA impact Tribally Approved Homes?  

No, RFA does not impact Tribally Approved Homes at this time.  

    

Does RFA impact Foster Family Agencies (FFA) homes?  

No, not at this time, however in 2017, all FFAs must implement RFA into their standards of practice.  

Some FFAs may choose to be an Early Implementer of RFA in 2016.   

  

REQUIREMENTS    

Can child welfare and probation agencies continue to use their current process or must they comply 

with RFA?    

For staff or families working within a RFA county, RFA is not optional. On January 1, 2017 all counties 

are mandated to implement RFA.  

  

What is required of a Resource Family?    

Resource Families are required to maintain standards, attend post-approval training, and participate in 

an annual update, which includes a home visit as described in the RFA Written Directives.   

  

 PLACEMENTS PRIOR TO APPROVAL    

Can a child, youth or young adult be placed with a caregiver prior to their approval as a Resource  

Family?    

Yes, a county may place a child with a caregiver prior to approval in two circumstances:  

• Emergency placement with relatives and non-relative extended family members (NREFM)  

• Placement of a child based on a compelling reason  

  
Please be advised AFDC-FC funding for an eligible child cannot be authorized until approval as a Resource Family 

has occurred. Please review Section 7 of the Written Directives for more information as the requirements for an 

emergency placement and a compelling reason placement are different.  
  

After an emergency placement has occurred, what must the caregiver agree to do to complete 

Resource Family Approval?   

If the caregiver wishes to continue with placement of the child beyond the emergency basis, then 

he/she must, within five business days of placement, submit a RFA application and supporting 

documentation, participate in face-to-face interviews conducted by the county, and permit the county 

to perform a home environment assessment. Within ten business days of placement, the applicant and  

all adults residing in the home  must comply with the background checks assessment requirements. 

The applicant and all persons residing in the home must also participate in the permanency 

assessment, so the county can complete the assessment within 90 days of placement.  
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SOCIAL WORKER (SW) AND PROBATION OFFICER (PO) ROLES & RESPONSIBILITIES  

What is the SW and PO role/responsibility during an emergency placement?    

Before leaving a child, youth, or young adult in a home as an emergency placement pending RFA 

completion, the SW/PO must complete criminal records checks on all adults in the home via California 

Law Enforcement Telecommunications System and Child Abuse Child Index, and inspect the homes and 

grounds to determine whether they are free of conditions that may pose an undue risk to the health 

and safety of a child, youth or young adult.  

  

After a child, youth, or young adult has been placed; the designated agency representative will support 

the family through completion of RFA.  

    

ADOPTION    

After a RFA has been granted and a family completes an adoption, will the adult family members 

have to live scan again for a subsequent adoption?   

Adult family members would not have to live scan again unless the family had not maintained their 

approval as a Resource Family.    

  

However, for as long as a Resource Family maintains approval, any new adult family members living in 

the home would need to be live scanned, including the family’s own children living in the home who 

have reached majority age.  

  

WRITTEN DIRECTIVES    

At what point are the Written Directives given to the family?    

There is no specific requirement that the families need to be given the Written Directives.  It is, 

however, encouraged that families become familiar with the Written Directives so they can maintain 

continual compliance.  

  

If a RFA application is denied, does the applicant receive a copy of the written assessment?   Yes, 

the family should always be provided a copy of the written assessment regardless of approval or 

denial.  

  

If a RFA application is denied, what procedures should the county follow?    

If an application is denied or a Resource Family approval is rescinded, the county shall provide the 

applicant with written notice of the basis of the denial or rescission and of the right to appeal pursuant 

to Section 11 of the Written Directives.  

  

What are the timeline/timeframe/deadlines for the Health Screening?    

A health screening completed by a licensed health professional must not be older than 180 days from 

the date of the RFA application and a test for tuberculosis must not be more than one year old.    


